2019-aisiais Matlaukio kaimo bendruomenė išjudino ir jauną, ir seną

Gyvename skubančių žmonių gyvenimus, sunku prisiminti praėjusią savaitę, o ką jau kalbėti apie metus. Kur kas lengviau prisiminti pasklaidžius užrašus ar nuotraukas, iškart grįžta malonūs prisiminimai. Ką prisiminti iš 2019-ųjų, turi ir visas šimtas Matlaukio kaimo bendruomenės narių bei viso kaimo žmonės ir jaunimas.

Praėję metai buvo kupini ne tik įspūdžių, bet ir veiklos. Įprastą veiklą papildėme naujomis, bet tuo pačiu ir laikėmės tradicijų. Verta priminti, kaip atrodė 2019-ieji pas mus.

Kaip metus pradėsi…

Metus buvo nuspręsta pradėti aptariant aktualijas ir kaimo problemas Vilkaviškio rajono savivaldybės administracija. Buvo proga situaciją aptarti su meru A.Neiberka, administracijos direktoriumi V.Gavėnu bei jo pavaduotoja D.Rikliene, o jiems ir pamatyti bendruomenės gyvenimą.

Nauji darbai ir pasiekti rezultatai buvo pristatyti ir visuotiniame bendruomenės susirinkime, kuriame naujienas apžvelgė trečius metus prie pirmininkės vairo stovinti Daiva Dubauskienė. Kartu su ja dirbanti 10 narių bendruomenės taryba iš visų jėgų stengiasi gyvenimą kaime papuošti ir papildyti.

Kaip ir kasmet didžiuojamės kaimo ir bendruomenės vardą garsinančia mūsų krepšininkų komanda „Matlaukys“, dalyvaujančia ir pergales savo sąskaitoje kaupiančia Kybartų miesto krepšinio pirmenybėse.

Šioje bendruomenėje nėra bijančių darbo

Vos pabaigę savus darbus, Matlaukio ir aplinkinių kaimų žmonės skuba į visuotines talkas. Pernai, 30 aktyviausių, padėjo išpjauti senus ligotus medžiai ir paruošti malkas bendruomenės namų apšildymui.

O po darbo ne tik duona skanesnė, bet ir laisvalaikis kartu mielesnis. Matlaukio kaimo bendruomenė tęsia tradicines išvykas – „Pažinkime savo kraštą“. Vos baigus pavasario darbus, leidžiamasi į nematytą Lietuvos kraštą. Praėjusio pavasario kryptis buvo Biržai, dvarais, aludaryste, smegduobėmis bei išsaugotu aukštaitišku folkloru garsėjantis kraštas.

Tradicijos buria ir vienija

Todėl jų bendruomenėje netrūksta, pradedant liepos 6-osios paminėjimu sugiedoti Lietuvos himną bendruomenės kieme, prie paminklo išnykusiems kaimams atminti, baigiant poilsio ir edukacinėmis šventėmis. Bendruomenės nariai aktyviai dalyvavo ir Vištyčio regioninio parko surengtame Baltijos kelio 30-mečio minėjime, kur susikibę už rankų apjuosė Vištyčio miestelio Nepriklausomybės aikštę.

Vasarą visų kartų atstovus bendruomenės taryba pakviečia susitikti šeimų sporto ir kultūros šventėse. Praėjusiais metais surengtos „Vasaros žaidynės“ iš kitų švenčių išsiskyrė žygiu į Galkiemį su šiaurietiško ėjimo lazdomis. Prie šventės prisidėjo ir Vilkaviškio r. sav. Visuomenės sveikatos biuras.

žiugina tai, kad 10 kilometrų žygyje nepritrūko jėgų nei jauniausiai (9 m.), nei vyriausiai (87 m.) žygio dalyvėms. Aktyvias veiklose bendruomenės namuose dalyvavo ir komandos iš viso regiono. Šventę parėmė Vilkaviškio rajono savivaldybę, pagal projektą skyrę 560 eurų ir UAB „Art Glacio“, parėmę savo produkcija.

Pasibaigus vasarai vyko kaimo seniūnaičio rinkimai. Matlaukio ir aplinkinių kaimų žmonės seniūnaičiu pasirinko Robertą Mickevičių, sutikusį eiti šias pareigas jau trečią kadensiją.

Rudens gėrybėmis lepino save ir kitus

Bendruomenės atstovai ir ūkininkai Kybartų kultūros centro surengtoje šventėje „Rudens kermošius“, kur prekiavo pačių užaugintais ar pagamintais maisto produktais. Vaišingosios bendruomenės narės visus vaišino pačių gamintais karštais čeburekais.

Rudens viduryje bendruomenės namuose vyko rudens šventė „Jei ne morkos, tai burokai“. Šventėje buvo atidarytas Matlaukio kaimo bendruomenės istorijos muziejus, kuris paramos lėšų gavo iš Kybartų seniūnijos bendruomenių projekto „Kaimo bendruomenių rėmimas“. Simboliu pasirinktas burokas iškeliavo į bendruomenės pagalbininkų, partnerių ir geradarių namus – juos nuvėlė darbščiosios bendruomenės narės.

Projektai, kurie papuoš gyvenimą kaime

Bendruomenės taryba kasmet teikia paraiškas projektuose, siekiant užtikrinti bendruomenės narių poreikius, pagerinti gyvenimo kokybę. 2019 m. pabaigoje bendruomenė pateikė du projektus ir sulaukė patvirtinimo dėl trečiojo finansavimo.

1) dėl Matlaukio kaimo bendruomenės vaikų dienos centro „Atžalynas“ 2020-2021 metų veiklos finansavimo; 2) dėl maisto gaminimo patalpos įrengimo bendruomenės namuose, gamybai naudojant vietinių ūkininkų teikiamą produkciją, sukurti vieną darbo vietą, pagal programą „NVO sektoriaus verslo kūrimas ir plėtra“. Projekto vertė apie 53 tūkst. eurų.

3) Bus finansuojamas projektas „Sportas – tai sveikata“, kurio įgyvendinimas atidėtas 2020 m. 1 pusmečiui. Bus įsigyta 10 dviračių su šalmais, suorganizuoti du žygiai po Vilkaviškio rajoną, taip pat bus įrengta lauko treniruoklių aikštelė su 6 treniruokliais.

Šventes ir metus užbaigėme kartu

Bendruomenės namuose kaimo moterys – rankdarbių mėgėjos pagamino ne tik kalėdines dekoracijas, bet ratelio veiklą nusprendė tęsti ir toliau, gaminant suvenyrus, dovanėles.

Šventinę nuotaiką kūrė ir Kalėdų senelis su dovanomis, ir vaikų dienos centro „Atžalynas“ paruošta programa. O į senųjų metų išlydėtuves bendruomenės namuose pirmą kartą susirinko beveik 70 bendruomenės narių. Kūrybos nestigę bendruomenės nariai paruošė šventę sau bei kitiems.

Daiva Dubauskienė

lt_LTLietuvių kalba