Rekonstruota valgyklėlė, teikianti maistą skurstantiesiems

Sunkiai gyvenančius kybartiečius maistu šelpianti labdaros valgyklėlė prieš keletą mėnesių pasikeitė neatpažįstamai – patalpos išdažytos šviesiomis spalvomis, atnaujinti baldai.

Kybartų vaikų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ pastate veikianti Vilkaviškio rajono neįgaliųjų draugijos Kybartų grupės labdaros valgyklėlė skaičiuoja daugiau nei aštuoniolika metų. Tai vienintelė vieta mieste, kur skurdžiai gyvenantys žmonės gali ateiti pavalgyti. 

Valgyklėlės reikalais besirūpinanti Leonarda Dovidaitienė pasakojo, kad patalpose niekada nebuvo atliktas remontas, ant kai kurių sienų buvo įsiveisęs pelėsis. Todėl kai Vilkaviškio rajono savivaldybė skyrė finansavimą, buvo pradėti remonto darbai: pakeista santechnika, vamzdynai, išdažytos sienos, pakabintos naujos užuolaidos. Savo tapatybės nenorintis atskleisti rajono gyventojas padovanojo naujas kėdes ir stalus. 

„Labai džiaugiamės, kad pagaliau pavyko atsinaujinti, dabar tik beliko sulaukti, kada stokojantieji galės susėsti prie bendro stalo. Žmonės vieni kitų pasiilgę, jie nori susitikti, pabendrauti. Kybartiečiai puikiai supranta, kad sprendimas ne mūsų valioje, tačiau dažnai sulaukiame klausimų, kada bus galima apžiūrėti atnaujintas patalpas ir pietus valgyti čia“, – pasakojo L. Dovidaitienė. 

Darbo dienomis lėkštę karštos sočios sriubos, mėsos kukulį, pieniškų dešrelių ir duonos riekę čia atvyksta pasiimti daugiau nei keturiasdešimt miesto gyventojų. Maisto išsinešti ateina žmonės, turintys negalią, taip pat socialiai remtini asmenys. Dalis gyventojų nuneša valgio iš namų neišeinantiems likimo draugams. 

„Jeigu žmonės ateina, vadinasi, jiems reikia ištiesti pagalbos ranką. Visai nesvarbu, kiek alkanų ateis, visiems įpilsime bent po samtį“, – teigė L. Dovidaitienė. 

Išlaikyti valgyklėlę padeda rajono Savivaldybė, geros valios rėmėjai, dažniausiai ūkininkai. Kiekvienos vasaros pabaigoje ar rudenį aukotojai valgyklos atsargas papildo kilogramais bulvių, morkų, burokėlių, agurkų, moliūgų ir kitų daržovių. Visas jas tinkamai apdoroja valgyklos virėja Renata Merkevičienė. Dažniausiai moteris jas šaldo, retkarčiais marinuoja. Taip pat dalį maisto atsargų kybartiečiai gauna po „Maisto banko“ akcijų.

Toma BIRŠTONĖ

Autorės nuotr. Virėja Renata Merkevičienė kiekvieną dieną karštą sriubą pila į stiklainius ir dalija skurstantiems kybartiečiams.

Publikuota: „Santaka“, 2021-03-26.

lt_LTLietuvių kalba
lt_LTLietuvių kalba