Socialinės dirbtuvės kvepia kepiniais

Vasaros pradžioje Kybartuose buvo pradėtas įgyvendinti projektas „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“. Vaikų globos namų patalpose pradėjo veikti socialinės dirbtuvės. Jų lankytojai – proto ir psichikos negalią turintys asmenys – dirbtuvėse kepa įvairius konditerijos gaminius.

Mokosi gaminti 

Vykdant institucinės globos pertvarką Kybartuose netrukus neliks vaikų globos namų. Vis dėlto pastatas nestovės tuščias. Čia įkurtas vaikų dienos centras, teikiamos socialinės priežiūros ir laikino apgyvendinimo paslaugos, yra įsteigtos socialinės dirbtuvės. Jose žmonės, turintys negalią, ne tik gamina įvairius kepinius, bet ir bando įgyti profesinių įgūdžių, taip įsilieti į darbo rinką. 

Kybartų vaikų globos namų vadovės pareigas laikinai einanti Laimutė Bagdanavičienė džiaugėsi, jog veikla įsivažiuoja ir viskas vyksta pagal planą, nors neslėpė, jog pradžioje susirasti dirbtuvių lankytojus nebuvo paprasta. 

„Birželį konditerijos paslapčių mokėsi septyni neįgalieji, vėliau prijungė dar trys, o šiomis dienomis turime net penkiolika lankytojų. Jie atvyksta iš Kybartų, Vilkaviškio miestų, Opšrūtų kaimo bei Didvyžių socialinės globos namų“, – pasakojo įstaigos vadovė. 

Kiekvieną rytą žmones iš jų namų paima socialinė darbuotoja. Susirinkę su gamybos meistre ir kitomis padėjėjomis visi nusprendžia, ką mokysis kepti tą dieną. Vieni nori gaminti kibinus, kiti bandeles su įvairiais įdarais ar riestainius. Radę kompromisą visi kimba į darbus: vieni maišo tešlą, kiti deda įdarą arba puošia kepinius. 

„Socialinėse dirbtuvėse gaminame iš kokybiškų miltų, natūralaus sviesto, nenaudojame jokių sintetinių priedų ir skonio stipriklių. Mūsų kepiniai – tai ne didmeninei prekybai skirtas produktas. Kepdami žmonės įdeda daug meilės ir pastangų. Džiaugiamės, kad klientų atsiliepimai yra geri. Pirkėjai teigia, jog mūsų kepiniai labai skanūs, o tai – didžiausias įvertinimas“, – pasakojo L. Bagdanavičienė. 

Integracija į visuomenę 

Įstaigos vadovė džiaugėsi, kad į dirbtuves atvyksta draugiški, paslaugūs, mandagūs ir nekonfliktiški asmenys. 

Projekto dalyviai pamažu mokosi atskleisti savo gebėjimus, realizuoti save ir taip įsitraukia į socialinį gyvenimą. Jie dirba 6 valandas per dieną, gauna stipendiją. 

„Dirbtuvių lankytojai labiausiai džiaugiasi išmoka, kuri yra 38 eurai per mėnesį. Tai tarsi atlygis jiems už atliktą darbą. Jeigu pavyktų parduoti didesnį kiekį produkcijos, išmokos būtų didesnės“, – teigė vadovė. 

Pasak jos, vienas iš socialinių dirbtuvių veiklos tikslų – padėti neįgaliesiems įsitraukti į darbo rinką, tačiau proto ir psichikos negalią turintiems asmenims įsidarbinti nėra taip paprasta. 

„Jeigu profesinių įgūdžių įgijęs asmuo susirastų darbą, jo vietą šiose dirbtuvėse užimtų kitas. Taip mes galėtume apmokyti ir į socialinį gyvenimą įtraukti vis daugiau neįgaliųjų. Bet viskas priklauso nuo darbdavių požiūrio“, – kalbėjo L. Bagdanavičienė. 

Kviečia paragauti 

Rytoj per renginį „Kapelų vakaruškos“ kybartiečiai ir miesto svečiai galės paragauti kibinų su sultiniu ar saldžių kepinių. Rugsėjo 18 d. Kybartų vaikų globos namų kiemelyje planuojama degustacinė popietė, kurioje svečiams bus pristatomi skanėstai. 

Visą informaciją, susijusią su socialinėmis dirbtuvėmis, galima sekti feisbuko paskyroje „Kybartų skanėstai“. Ten pateikiamas asortimentas, kainos, dalijamasi gaminių nuotraukomis. 

„Per socialinius tinklus rinkodaros vadybininkė surado rėmėjų, dizainerį, kuris neatlygintinai sukūrė dirbtuvių logotipą. Netrukus mūsų vadybininkė, kuri rūpinasi visais organizaciniais reikalais, Vilniuje susitiks su kitų socialinių dirbtuvių atstovais, pristatys mūsų gaminius“, – džiaugėsi L. Bagdanavičienė. 

Gražių žodžių direktorė negailėjo rėmėjams, kurie padovanojo kartoninių dėželių išsinešamiems kepiniams sudėti, pakavimo popieriaus, o ypač dėkojo be jokio atlygio padedančiai spaustuvei „Olimpija“. 

Numatyta, kad socialinės dirbtuvės veiks 3 metus. Per šį laikotarpį tikimasi išplėsti klientų ratą, įsitvirtinti rinkoje ir vėliau tęsti veiklą savarankiškai.

Toma BIRŠTONĖ

Autorės nuotr. Socialinių dirbtuvių lankytojai (su prijuostėmis), padedami gamybos meistrės, socialinės darbuotojos ir jos padėjėjos, mokosi kepti kaskart vis kitokius konditerijos gaminius.

Publikuota: „Santaka“, 2020-08-28

lt_LTLietuvių kalba
lt_LTLietuvių kalba