Kybartietės šiltnamyje noksta keliasdešimties veislių pomidorai

Viskas paprasta – reikia tik šiltnamio ir daigų. Pasodini, raišioji, skabai, laistai ir lauki derliaus“, – teigė kybartietė Virginija Žilinskienė, kurios šiltnamyje šią vasarą užaugo daugiau kaip trisdešimties veislių pomidorai.

„Kaltas“ karantinas

Virginija Žilinskienė pasakojo, kad greta namų visuomet turėjo šiltnamį, kuriame augo pomidorai ir agurkai. Maždaug prieš penkerius metus moteris pradėjo labiau domėtis daržininkyste, užrašuose žymėtis patikusias pomidorų veisles. Visgi labiausiai dėl šios „ligos“ kybartietė kaltina karantiną. Mat dirbdama iš namų ji galėjo daugiau laiko skirti šių augalų veislių paieškai, o vėliau – ir priežiūrai.

„Jei man kas gyvenime būtų pasakęs, jog dirbsiu sekretore ir mėgsiu kuistis darže, būčiau skaniai pasijuokusi. Bet, matyt, su metais viskas keičiasi. Dabar man net neįdomu auginti raudonuosius pomidorus, noriu kuo įvairesnių“, – teigė pašnekovė.

Šiųmetį pomidorų derlių kybartietė vadina kukliu, nes užderėjo tik 32 veislės. Akys raibsta nuo pomidorų dydžių, formų ir spalvų: čia ir maži, ir labai dideli, ir geltoni, ir juodi. Virginija sakė pavasarį priežiūrai negalėjusi skirti daug laiko, nes reikėjo rašyti baigiamąjį bakalauro darbą. O prieš keletą metų kybartietės šiltnamyje augo per 50 veislių įvairiaspalvių pomidorų.

„Atsimenu, kad tais metais jų buvo tiek daug, jog reikėjo pasukti galvą, kur visus sutalpinti. Po vieną kiekvienos veislės daigelį sodinau į šiltnamį, o likusieji tapo „tremtiniais“ ir augo lauke“, – juokėsi V. Žilinskienė.

Nemėgsta vien raudonų

Įvairių pomidorų veislių moteris dažniausia ieško internete, socialinių tinklų grupėse. Daigams Virginija nemėgsta išlaidauti, paprastai daugiau nei eurą už vieną nemoka.

„Dar žiemai neprasidėjus internete jau pradedu ieškoti įvairių sėklų. Ši veikla man tarsi hobis“, – pasakojo V. Žilinskienė.

Moteris pasidžiaugė, kad nemažai daigų yra gavusi dovanų. Jeigu dovanotojas nežino tikslios pomidoro veislės, kybartietė net nesuka galvos – pavadina dovanojusio žmogaus vardu. Kolekciją papildę Virginijos tetos Andželikos pomidorai gavo ‘Andželikos žaliųjų’ pavadinimą, o liaudiškos muzikos kapelos „Žemyna“, kurioje muzikuoja pati Virginija, vadovės Rimos dovanoti pomidorai pakrikštyti ‘Rimutės daniškaisiais’. Pastaruosius Žilinskų šeima mėgsta labiausiai. Savo forma jie primena nedideles kriaušes ir išsiskiria ypatingu saldumu.

Ne ką mažiau liaupsių Virginija skyrė avietinės spalvos pomidorams, kurie padailinti violetine „kepurėle“. Jie pasižymi ne tik išskirtine išvaizda, bet ir tuo, kad derlių veda iki pat pirmųjų šalnų. Moters šiltnamyje galima rasti ir nemažai aukštaūgių augalų, kurių vaisiai tarsi apgaubti baklažano spalvos skraiste, ir mažų serbentinių pomidoriukų, kurie sveria vos porą gramų. Kybartietė augina ir „apgavikų“, kurie savo forma labai primena paprikas. Nors tradicinių raudonų pomidorų Virginijos šiltnamyje nėra daug, daržininkė turi kelias mėgstamas veisles.

Tiems, kurie nori ilgai mėgautis pomidorais, kybartietė pataria auginti ‘Vesuvio Giallo’ bei ‘Pandoresa’ veisles. Jos vėlyvos, o kai vaisiai sunoksta, gali ilgai stovėti. Virginijos sūnaus namuose ‘Pandoresa’ pomidoras išsilaikė iki gegužės mėnesio. „Tikriausiai ir ilgiau būtų buvęs sveikas, tačiau katinas jį pačiupo vietoj kamuoliuko ir suleido nagus“, – smagią istoriją papasakojo V. Žilinskienė.

Derliumi dalinasi

Moteris sakė, kad itin daug dėmesio pomidorams neskiria, nenaudoja jokių trąšų, nepurškia. Kartais prieš sodinimą į duobes įmeta banano žievių.

Visgi augintoja pasidalino keliais patarimais. Šiltnamį ji lieja tik vieną kartą per savaitę ir būtinai ryte. Virginija teigė, jog pomidorų negalima sodinti tankiai, nes tuomet reikės išskabyti daug lapų, nuolat vėdinti, o laiku to nepadarius augalus gali užpulti ligos.

Sulaukusiai itin gausaus derliaus Virginijai tenka pasukti galvą, kur padėti daržoves, nes tiek, kiek uždera, juodu su vyru nesuvalgo. Dalis iškeliauja pas sūnų, pas draugus ar giminaičius. Konservuotų ar kitaip paruoštų pomidorų Virginija nemėgsta. Pagal žurnalisto Vytaro Radzevičiaus receptą ji ruošia keptų pomidorų padažą, kurį vėliau naudoja visur: troškiniuose, sriubose, prie mėsos patiekalų. O iš pomidorų, kurie nespėja sunokti, verda džemą su apelsinais.

Pomidorai – ne vienintelės Virginijos auginamos gėrybės. Greta namų esančiame darže galima rasti įvairių daržovių, šilauogių, kelias veisles arbūzų, besėklių vynuogių, kurios netrukus džiugins pirmuoju gausesniu derliumi.

Toma BIRŠTONĖ

Autorės nuotr. Kybartietės Virginijos Žilinskienės rankose – „apgavikas“, kuris savo išvaizda labiau primena ne pomidorą, o papriką.

Publikuota: „Santaka”, 2024-08-20.

lt_LTLietuvių kalba