Šeimininkės žada gaminti skaniai ir sočiai
Matlaukio kaimo bendruomenės moterys tikisi, kad netrukus pradės sėkmingą verslo projektą. Moderniai įrengtoje virtuvėje suksis dvi šeimininkės, kurios gamins patiekalus įvairioms šventėms. Maistas bus pristatomas į kliento nurodytą vietą.
Idėja iš konferencijos
Bendruomenės pirmininkė Daiva Dubauskienė pasakojo, kad prieš kelerius metus Matlaukio bendruomenės narės dalyvavo konferencijoje, kurioje reikėjo atlikti praktinę užduotį. Moterys turėjo sugalvoti, kokį verslą galėtų vystyti kaime.
„Į galvą šovė mintis, jog galėtume ruošti dienos pietus ir maistą įvairioms šventėms. Žinoma, viskas vyko tik žaidimo forma, bet vėliau pagalvojome, kodėl gi nepabandžius iš tikrųjų. Bendruomenės namuose dažnai vyksta jubiliejai, gimtadieniai, metinių minėjimai, todėl užsakovams patogiau, kai maistas patiekiamas vietoje, jo nereikia ieškoti kitur, derinti detalių dėl atvežimo ir serviravimo“, – pasakojo bendruomenės narė Audronė Ališauskienė.
„Vasarą kaime – tikras darbymetis. Moterys skundžiasi, kad nespėja paruošti vaikams pietų, o stambus mūsų krašto ūkininkas kiekvieną dieną veža darbininkams pietus iš Kybartų, todėl sugaišta nemažai laiko. Pro Matlaukį į Vištytį važiuoja nemažai turistų. Esame ne kartą girdėję, kad šio krašto problema – maitinimo įstaigų trūkumas. Žmonės neturi kur papietauti ar išgerti kavos“, – apie maisto ruošimo idėją pasakojo bendruomenės pirmininkė D. Dubauskienė.
Projekto lėšomis
Šiai svajonei įgyvendinti reikėjo nemažai lėšų, todėl Matlaukio kaimo aktyvistės nusprendė pasinaudoti Europos Sąjungos parama verslo kūrimui bei plėtrai kaime. Projektą parengti padėjo Vilkaviškio krašto vietos veiklos grupė.
„Esame dėkingi ir Vilkaviškio rajono Savivaldybei. Ji palaikė mūsų verslo idėją ir prisidėjo finansiškai“, – pasakojo D. Dubauskienė.
„Matlaukio virtuvė“ įsikūrė bendruomenės namų patalpose. Čia suremontuota ir įrengta moderni virtuvė, maisto sandėliukai, indų plovimo ir pirminė daržovių apdorojimo patalpa. Netrukus bus įruoštas darbuotojų persirengimo kambarys.
Vykdant projektą „Maisto ruošimo paslaugų verslo sukūrimas“ buvo įsigyta daug modernios virtuvės technikos: konvekcinė krosnis, dujinė viryklė, nerūdijančio plieno stalai su plautuvėmis, šaldymo stalai, gastronominė pjaustyklė, maisto fasavimo įrenginys, gartraukis, indaplovė, mėsmalė, elektrinė daržovių pjaustyklė, kavos aparatas bei daug kitokios įrangos. Už projekto lėšas bendruomenė įsigijo autobusiuką, kuriuo maistą pristatys į kliento nurodytą vietą.
Maistas šventėms ir išsinešti
Naujai įkurtoje virtuvėje darbuosis dvi šeimininkės – Daiva Dubauskienė ir Edita Didžiulienė, o joms padės Audronė Ališauskienė ir Romutė Raulušonienė. Moterys minėjo, kad maisto gamyba joms nėra svetima.
„Gyvename tokiame amžiuje, kai galime paragauti įvairių egzotinių patiekalų, bet turbūt daugelis pasakytų, jog naminis maistas – pats skaniausias. Žmonės nori sveiko, skanaus ir sotaus valgio. Norime, jog būsimi mūsų klientai turėtų galimybę rinktis ir atrastų tai, ką mėgsta labiausiai“, – pasakojo E. Didžiulienė.
Dienos pietums šeimininkės pasiūlys kelių rūšių sriubas, patiekalus iš mėsos, bulvių bei miltų. Pilnas dienos pietų komplektas kainuos daugiau nei 3 eurai. Maistas išsinešti bus tiekiamas vienkartiniuose induose.
Moterys planuoja tiekti maistą banketams, vestuvėms, krikštynoms ar kitoms progoms. Užsakovai galės rinktis iš kelių karštų patiekalų, mišrainių, salotų, šaltų užkandžių iš žuvies ir vištienos. Šeimininkės taip pat galvoja kepti čeburekus ar kitus karštus užkandžius ir juos pardavinėti turguje ir per įvairias šventes.
„Prieš keletą metų per „Rudens kermošiaus“ šventę Kybartuose pardavinėjome keptus čeburekus su sultiniu. Jie sulaukė tokio pasisekimo, kad vos spėjome kepti ir atvežti į vietą“, – patirtimi dalijosi bendruomenės pirmininkė.
Pasak matlaukiečių, netrukus socialiniame tinkle „Facebook“ bus sukurta grupė, kurioje bus pristatytas dienos pietų meniu bei visa informacija susijusiu su „Matlaukio virtuve“.
Toma BIRŠTONĖ
Autorės nuotr. „Matlaukio virtuvėje“ suksis dvi šeimininkės – Edita Didžiulienė (kairėje) ir Daiva Dubauskienė.
Publikuota: „Santaka”, 2020-07-10