Ukrainietės iškeptus skanėstus miesto gyventojai greitai pamėgo
Jau porą mėnesių Kybartuose veikia bendruomeninis verslas – kepyklėlė, kurioje gardžiausius tortus ir kitus skanėstus gamina mieste gyvenanti ukrainietė.

Padėjo įsitvirtinti

Kai prieš daugiau nei trejus metus Ukrainą sudrebino karas, Katerina Tkačenko su šeima rado prieglobstį Kybartuose. Šiltai priimta Mildos ir Audriaus Vaičaičių namuose, kybartiečių šeimą moteris stebindavo gardžiais kepiniais. Vėliau ji ėmė sulaukti užsakymų iš miesto gyventojų.

Tėvynėje dirbusi teisininke, pas mus Katerina atrado naują pašaukimą – konditeriją. Moteris negalėjo sėdėti sudėjusi rankas – reikėjo galvoti, kaip išlaikyti šeimą. Įsitvirtinti ir pradėti veiklą svetimoje šalyje nėra paprasta, tačiau ukrainietė nepasidavė.

Pagalbos ranką ištiesė vietos bendruomenė. Kaip pasakojo Kybartų bendruomenės pirmininkė Rūta Skeltienė, pasiruošimas užtruko, nes rasti laisvas patalpas nebuvo taip paprasta. Iš pradžių svarstyta kepyklėlę įrengti bendruomenės namuose, tačiau atvykę specialistai patarė šitos minties atsisakyti – pastato būklė prasta, o jo pritaikymas būtų pareikalavęs didžiulių pinigų.

Išeitis buvo rasta – patalpos J. Basanavičiaus gatvėje, šalia autobusų stoties, tapo idealia vieta kepyklėlei. Tačiau, kaip atviravo R. Skeltienė, be finansinės paramos, gautos per Vietos veiklos grupę, bendruomenei įgyvendinti projektą būtų buvę beveik neįmanoma. Paramos lėšomis buvo atliktas kapitalinis patalpų remontas, nupirkta reikalinga virtuvės įranga, baldai.

Ragina užsisakyti iš anksto

Veiklą nuo birželio vidurio pradėjusi Katerina pasakojo, kad kiekvieną dieną kepyklėlėje sklinda gardžių kepinių kvapai – čia kepamos bandelės su aguonomis, cinamonu, varške ir net su mėsos įdaru. Taip pat galima paragauti įvairių desertų, pavyzdžiui, pyrago „Pavlova“ ar eklerų. Be to, kepyklėlėje esama tortų visiems skoniams – „Raffaello“, „Snickers“, triufelių, karamelės su kriaušėmis ir kitų. Be to, galima įsigyti ir ukrainietiškų kepinių – tortų „Kijevas“ arba „Khreshchatyi“. Pastarasis ypatingas savo traškiais riešutiniais sluoksniais ir švelniu sviestiniu kremu.

Įmantriais papuošimais Katerina tortų nedailina – jos kepiniai kuklesni. Ypatingą dėmesį ji skiria skoniui ir kokybiškiems produktams. Kepėja visuomet naudoja tik naminius kiaušinius, aukščiausios rūšies miltus, sviestą, grietinę bei kitus kruopščiai atrinktus ingredientus.

„Perku jau ketvirtą tortą. Sugrįžtu, nes jie yra labai gardūs, naminiai, be jokių pridėtinių skonių“, – teigė į kepyklėlę atsiimti užsakymo užbėgusi Liūda Žemaitienė.

Katerina pasakojo, kad, be saldumynų, kepyklėlėje galima rasti ir šaldytų gaminių: koldūnų su įvairiais įdarais, kuriuos išmoko gaminti iš savo močiutės, blynelių, virtinukų, balandėlių.

Daugiausia klientų pas ukrainietę užsuka šiokiadieniais. Strategiškai patogioje vietoje įsikūrusi kepyklėlė vilioja ir keliautojus, stotyje laukiančius autobuso. Joje galima ne tik įsigyti gardžių kepinių, bet ir prisėsti puodelio kavos ar arbatos. Katerina šypsosi sakydama, kad pas ją kainos nesikandžioja, yra prieinamos, tad galbūt ir dėl to žmonės mielai sugrįžta.

Nors asortimentas išties nemažas, klientams ne visada gali pavykti vietoje rasti visų rūšių prekių – Katerina vis dar nedrįsta kepti daugiau. Baiminasi, kad pirkėjai kepinių neišpirks, todėl ji kviečia skanėstų užsisakyti iš anksto parašius žinutę feisbuko paskyrose „Kybartų bendruomenės kepyklėlė“ arba „Aš kepu tortai“.

Mokosi lietuvių kalbos

Klientus dažniausiai aptarnauja pati Katerina. Lietuviškai ji moka pasakyti pagrindines frazes, kurios padeda susikalbėti su pirkėjais. Vasarą kepyklėlėje dažnai talkina dukra Margarita, per trejus metus gerokai pramokusi lietuviškai. Tiesa, ji dar šiek tiek drovisi savo akcento. Katerina ir pati lanko lietuvių kalbos kursus bei stropiai mokosi.

K. Tkačenko ir bendruomenės pirmininkė R. Skeltienė neabejoja – kepyklėlės laukia šviesi ateitis. Vietos gyventojai noriai perka kepinius, todėl augant užsakymų kiekiui vienai Katerinai darosi sunku suspėti. Galbūt netrukus prireiks papildomų rankų – antradienį, kai kalbėjomės, ji turėjo paruošti du tortus, morenginių desertų ir kelių rūšių bandelių. Dirbti tokiu tempu, kaip pati konditerė sakė, tenka beveik kasdien.

Toma BIRŠTONĖ

Autorės nuotr. Kybartų bendruomenės pirmininkė Rūta Skeltienė (kairėje) ir Katerina Tkačenko kartu kuria kepyklėlės ateitį.

Publikuota: „Santaka”, 2025-08-22,

https://www.santaka.info/index.php/2025/08/25/ukrainietes-iskeptus-skanestus-miesto-gyventojai-greitai-pamego/

lt_LTLietuvių kalba