Valgyklos įrangą pažadėjo atnaujinti

Kristijono Donelaičio gimnazijos taryba susirūpino sąlygomis, kokiomis dirba virėjos ugdymo įstaigos valgykloje.

– Dėl maisto kokybės ar skonio, žinoma, visiems neįtiksi. Vieniems būna skanu, kitiems – ne, – sakė šios gimnazijos tarybos pirmininkas, mokytojas Mindaugas Bučinskas. – Tačiau kad valgyklai reikia šeimininko rankos, tai akivaizdu. Kažin ar kur kitur dar yra tokių puodų, o jei pamatytumėt mėsmalę…

Kartu su pirmininku ir mokinių atstove Martina Saukaityte užsukę į valgyklą nebuvome priimti džiaugsmingai. Neseniai, tik prieš rugsėjį, pradėjusi dirbti vyriausioji virėja sakė negalinti nieko pasakyti ir paskambino VšĮ „Kretingos maistas“ Vilkaviškio skyriaus direktorei Jūratei Žilionienei. Ši liepė jai su žurnalistais nebendrauti ir į patalpas neleisti. Tačiau to, ką pamatėme pro atvertas duris, užteko. Gimnazijos tarybos pirmininko žodžiai tikrai nebuvo laužti iš piršto.

Susisiekėme su VšĮ „Kretingos maistas“ direktore Alisa Norkuviene. Ji užtikrino, kad įstaiga visada aprūpina savo aptarnaujamus padalinius reikiama įranga, indais, inventoriumi, taip pat atliekamas ir patalpų remontas.

– Įmonėje patvirtinta įrangos, inventoriaus ir indų užsakymo tvarka, kuri yra įdiegta pagal ES ISO reikalavimus. Virtuvėje už viską: maisto gaminimą, maisto produktų bei žaliavų užsakymą, gavimą, laikymą bei naudojimą, maitinimo paslaugos teikimą, darbų planavimą, reikiamo inventoriaus, indų ar įrangos užsakymą, maisto saugos reikalavimų laikymąsi ir pan., atsako vyr. virėja, kuri pati nusprendžia, ko reikia jos vadovaujamos valgyklos darbui. Nesvarbu, ar tai būtų stalo įrankiai, indai, puodai, ar kas kita. Vyr. virėja užpildo paraišką ir per savo vadovę pateikia įmonės administracijai, kuri, vadovaudamasi nustatyta tvarka, aprūpina įmonės padalinius. Todėl aš negaliu pasakyti, kodėl Kybartų gimnazijos valgykloje yra ne nauja mėsmalė. Jeigu ji nėra tinkama maisto gamybai, tada įrengsime kitą. Tokia pati ir puodų užsakymo tvarka. Norėčiau pažymėti, jog sutartį su Vilkaviškio rajono savivaldybe vykdome tinkamai ir sąžiningai, – aiškino tvarką L. Norkuvienė.

Pasak direktorės, visi minimi dalykai yra lengvai išsprendžiami, tik gaila, kad patys Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos atstovai nesikreipė tiesiogiai ir neišreiškė savo norų, pageidavimų ar pastabų. L. Norkuvienė pažadėjo susisiekti su gimnazijos vadovybe ir aptarti aktualius klausimus. Juolab kad atsinaujinti suinteresuota ir įmonė. Mat su senesne įranga maistas gaminamas ilgiau, tai lemia ir didesnes energijos sąnaudas.
Kaip ir žadėjo, L. Norkuvienė susisiekė su gimnazijos vadovybe. Pakalbintas ugdymo įstaigos direktorius Saulius Spangevičius sakė, jog kartu su taryba pateikė VšĮ „Kretingos maistas“ reikiamos naujos virtuvės įrangos sąrašą. Tik tokį jie jau buvo pateikę prieš metus…

Kristina VAITKEVIČIENĖ

Autorės nuotr. Tokia įranga iki šiol Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos valgyklos virtuvėje smulkinama mėsa.

Publikuota: „Santaka”, 2014 m. Rugsėjo 13 d.

Leave comment

lt_LTLietuvių kalba